1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мобилизация в земеделието

Мобилизация в земеделието

Снимка:

Войната в Украйна издигна в ранг земеделието - по значимост то се нареди до военната сигурност

Войната в Украйна ще помете много правителства. Дори и максималните усилия да се смекчат, неминуемите икономически последствия едва ли ще бъдат алиби пред електората. Малцина ще разберат какво означава привнесена отвън инфлация. Но дори и те ще мислят с портфейлите си.

ФАО предупреждава – задава се глад, особено в африканския и азиатския свят. Засега, както от Брюксел твърдят, има продоволствен риск, но криза в ЕС няма. Успокояващ е фактът, че Общността, общо взето, покрива огромния си пазар със собствено земеделско производство. Някак встрани обаче остава все пак необходимостта от национален суверенитет. С прогнози за бъдещето не се ангажират дори светила в икономиката и политиката. т.е. трябва да се готвим и за най-черния сценарий – трусове в хранителната верига.

Земеделието се издигна в най-висок ранг по значимост в тази тежка геополитическа ситуация. Редом до военната сигурност. И за лаика е ясно – земеделието ще работи във военна обстановка, макар и не пряко в страната. Поради това фермерските организации – доколкото са жизнени, заедно с изпълнителната и законодателната власт, влизат в режим на мобилизация. Разпределението на средствата за неутрализиране на икономическите последствия от Ковид пандемията дават тревожен сигнал. Разнопосочност на интересите винаги ще има. Но с кавгите, които се разразиха, нищо не може да се постигне. Нито справедливост, нито бързо разпределение на така необходимата в момента помощ. Обнадеждаваща е, разбира се, новината, че страната ни ще получи около 10,5 млн. евро. Полагащи ни се като част от онези 500 млн. евро, отпуснати от ЕК като помощ заради войната. Ще бъде кощунство, ако отново пламне война между секторите – кой колко да вземе. Анализ трябва, на който да се стъпи, и желание за консенсусни решения.

За администрацията в аграрните ведомства предстоят големи изпитания. ДФЗ прави втора приемна за отговор на фермерски въпроси. Досега никое правителство не е направило успешен опит за пряка връзка с бенефициентите. Със сигурност ще се сподели тревогата, вече отдавна известна. Че много фермери отказват да изпълнят вече одобрените си проекти по ПРСР. Причината е сериозна. Също известна. Заложените цени на материалите - най-вече стоманата, вече рязко поскъпнали.

Ситуацията се усложнява от нашенския феномен – забавено разглеждане на подадените проекти. Откакто сме влезли в ЕС, едно и също оправдание се чува: ДФЗ няма административен капацитет. Дойде нов министър, запретне ръкави и направи едно пиар - показно – как за нула време се обработват документите. След това тихом-мълком се влиза в познатото русло. Както стана нарицателно – проектите отлежават на диванчето в шефски кабинети. А цените си растат ли, растат. С четири очи се чака решението – по какъв механизъм ще се прави актуализация на заложените референтни цени. По време на войните са се правели фантастични научни и технологични открития. От управляващите в страните членки се очаква поне гъвкавост, за да не се губи дори евроцент. Осъзнават ли те това?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.