1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наливайте шампанското в наведена чаша

Наливайте шампанското в наведена чаша

Според експертите, мехурчетата са есенцията на шампанското, пенливото вино и бирата

Добре изстудено шампанско, наливано в наведена чаша, е най-добрият начин да се запази неговото оптимално шуптене и пълният му вкус, гласи изследване, осъществено от френски учени. Екип от експерти с ръководител енологът Жерар Лиже-Белер от университета в Реймс потвърди научно за първи път колко важно е шампанското да се сервира добре изстудено и стигнаха до извода, че оптималната температура е 4º.

Според експертите, мехурчетата са есенцията на шампанското, пенливото вино и бирата. По-раншни изследвания са доказали, че мехурчетата с въглероден диоксид предават вкусовата информация на вкусовите рецептори и са подозирали, че наливането на шампанско в наведена чаша е от голямо значение за нивото на СО2 , а от там и за качеството на напитката. Тоест при такъв начин на наливане се отделят по-малко мехурчета и съответно шампанското по-добре запазва вкусовите си качества.

Досега обаче тази хипотеза не е имала научно доказателство. За да докажат твърдението си, френските учени са изчислили количеството СО2 при различните начини на наливане - в права и наведена чаша. Във втория случай шампанското се излива по-бавно, което позволява въглеродният диоксид за се запази в двойно по-голямо количество. А когато то е добре изстудено, ефектът е още по-добър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.