1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наредба регламентира съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас

Наредба регламентира съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас

Количеството вода трябва да бъде до 4.3%

С новата наредба на Министерството на земеделието и храните за птичето месо се регламентира съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, да бъде до 4.3%. Това заяви Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитирана от Радио „Фокус”.

По думите й, потребителите ще престанат да купуват месо с голямо количество вода. "С наредбата се регламентира, че са забранени всякакви добавки към месото. Съставките, които досега се влагаха, спомагат при технологичната обработка на месото да може да се задържи водата в него. Наредбата ще влезе в сила от 20-ти януари и в нея има много ясна регламентация, за да може потребителят да се ориентира от етикета, който е задължително да се чете при пазаруването.

Венцеслава Тасева каза още, че в момента съдържанието на вода в пилешките продукти на пазара е над 5.5% и допълни, че новата наредба ще регламентира само количеството вода, което се съдържа в продуктите да е тази, която физиологично се съдържа в птичия труп, без да бъде добавяна вода при обработката му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.