1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Неблагоприятни атмосферни условия за черешите

Неблагоприятни атмосферни условия за черешите

Снимка:

Ще има по-малко плодове, но ще са по-едри от миналогодишните

Дъждовете почти напълно съсипаха реколтата от ягоди и ранните сортове череши, съобщи пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. В “черешовата градина” на страната - Кюстендил, са пострадали късните сортове “Бинка”, “Кожевска” и “Регина”.

Преди ден от поражения върху реколтата се оплакаха и зърнопроизводителите.

“Ранните череши почти навсякъде в страната са напукани от дъждовете и така в момента зреят. Този плод не става за пазарите. От тях може да се правят единствено нектари и сладка”, каза Трифонов. Късните сортове в Кюстендилско пък пострадали, защото при влажното време нямало нормално опрашване на съцветията, допълни Валери Йовев, шеф на кооперацията в с. Горна Козница.

Друга щета върху плодовете е появилото се кафяво гниене, срещу което се налага масивите да се пръскат от самолет или вертолет. Кооперациите в Кюстендилско вече са пресметнали, че разходът им за препарати и пръскане ще е до 15 лв. за декар.

Пръскането ще трябва да прогони и унищожи и черешовата муха, която също вече обикаля овошките. “НеблагоприятниЩе има по-малко череши, но ще са по-едри от миналогодишните са атмосферните условия за черешите, но всяко зло за добро. . Което означава, че плодовете ще са над 24 мм в диаметър, каквото е изискването за износ на череши за прясна консумация. Ще изнесем повече в чужбина и така ще компенсираме щетите и загубите”, каза Трифонов.

Шефът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов пък алармира и за появило се гъбично заболяване - монилия, срещу което трябва да се прави задължително пръскане. Но и професорът каза, че кюстендилската череша тази година ще е по-едра и, ако не продължат дъждовете, и по-качествена. При всички случаи обаче добивите ще са по-ниски от миналата година и се очаква реколта 2014 да е 500-600 кг на декар. В Кюстендилско се гледат около 18 хиляди декара череши.

От дъждовете масово се скапвали и ягодите. Причината е, че под насажденията в повечето случаи е подложен найлон, който задържа водата. “Препоръчвам на земеделците да махнат найлона и да положат слама, която дърпа и попива влагата”, каза Трифонов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.