1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нелегални производители в Кюстендил предлагат хляб на ниски цени

Нелегални производители в Кюстендил предлагат хляб на ниски цени

Нужно е да бъде договорена минимална цена на хляба между производителите

До една седмица ще се проведе заседание на дружеството на хлебопроизводителите в Кюстендил. Това съобщи председателят на браншовата организация Милен Николов. На събранието ще бъде обсъдена незаконната дейност на двама нерегистрирани хлебопроизводители. „Браншовиците трябва сами да разрешим този проблем. Отначало ще опитаме с благи думи да вразумим тези, които работят нелегално и без да плащат данъци и осигуровки”, информира Николов.

Нужно е да бъде договорена минимална цена на хляба между производителите, без обаче да се въвежда някакъв вид монопол. По неговите думи, нередовните производители в момента продават хляб на скандалната цена от 0.25 стотинки, което е напълно неприемливо. Такава цена не може да покрие никакви разходи на производителите, както и не дава възможност да се обърне внимание на качеството на хляба и закупуването на нови машини за производство.

Държавата да помогне  за излизането на бранша на светло чрез по-добра връзка между РИОКОЗ, данъчните и останалите структури. Хигиенните инспектори и сега знаят кой и колко произвежда, но данъчните нямат никаква връзка с тях, констатира Борис Инчев, председател на Управителния съвет на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Според него некоректните играчи са основно малки фурни, които правят по 300-400 хляба дневно. Те най-лесно крият данъци и осигуровки, защото масово не са регистрирани дори по ДДС. Ако всички хлебари се задължат да го направят, това ще ги извади на светло, категорични  са браншовиците. Инчев държи да се въведат много по-строги изисквания към етикетите. Те трябва да са със съответната защита, за да не може да се имитират известните марки хляб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.