1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Незначително повишение на средните цени на яйцата

Незначително повишение на средните цени на яйцата

Яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,18 лв./бр. до 0,27 лв./бр.

По данни на ДКСБТ през периода 28 март – 4 април 2018 г. се наблюдава незначително повишение на средните цени на яйцата размер – М на едро и размер – L на дребно в по-малките магазини, докато при размер – М в големите супермаркети е налице понижение на седмична база.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,18 лв./бр. (Варна) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Монтана, Пловдив, Хасково и Шумен). В осем от областите на страната стойностите се повишават в рамките на 0,01 – 0,03 лв./бр. на седмична база, най-чувствително в Силистра и Сливен, а в Смолян е налице понижение с 0,02 лв./бр. В резултат, средната стойност за страната се увеличава с 0,01 лв./бр., до 0,24 лв./бр.

Цените на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 0,24 лв./бр. (Добрич и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В тринадесет области се отчита седмично поевтиняване на продукта от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр., докато поскъпване е налице само в Благоевград, Кюстендил (с по 0,01 лв./бр.) и София (с 0,02 лв./бр.). Така, средната стойност за страната се понижава с 0,02 лв./бр. на седмична база, до 0,27 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер L в големите супермаркети се  задържа на ниво от 0,31 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,29 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,34 лв./бр. (Разград и Русе). В сравнение с предходната седмица, в по-голяма част от области на страната се регистрират разнопосочни ценови колебания в границите от -0,03 лв./бр. (Перник) до +0,02 лв./бр. (Бургас, Кърджали, Разград, Русе, Сливен, Хасково и Ямбол).

В другите търговски обекти (ДТО) яйца – размер М се предлагат на цени от 0,23 лв./бр. (Разград) до 0,29 лв./бр. (Стара Загора), като изменения на стойностите на седмична база се наблюдават само в Перник и София – увеличение с 0,01 лв./бр. Това не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,27 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ДТО варират от 0,25 лв./бр. (Разград) до 0,34 лв./бр. (Стара Загора). Седмична промяна на стойностите се регистрират в пет области, като при всичките е налице поскъпване на продукта, достигащо до 0,02 лв./бр. в Стара Загора и Шумен. Това води до повишение на средната цена на продукта за страната с 0,01 лв./бр., до 0,29 лв./бр.

През изминалия седмичен период средната за страната цена на яйца – размер М в ГТВ е равна на тази в ДТО. При размер L средната за страната цена на дребно в по-малките търговски обекти е с 0,02 лв./бр. по-ниска от тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,09 лв./бр. в Разград. В Стара Загора цените на яйца - размер L в ДТО са по-високи от тези в ГТВ, с 0,01 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,03 лв./бр., като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Ловеч – 0,10 лв./бр., а за по-малките магазини - във Варна и Ловеч - 0,09 лв./бр. В Монтана и Шумен яйцата се предлагат на едро на цена, по-висока от тази на дребно в ГТВ, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. В Бургас, Русе и Шумен цените на дребно на яйца - размер М в ДТО са с по 0,01 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.