1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ново проучване на бира в страната

Ново проучване на бира в страната

В бирата има основно витамини от В групата

За първи път в България се извърши анализ на съдържанието на витамини в най-разпространените национални марки пивo предаде БГНЕС. Съгласно данните от проведеното изследване пенливата напитка е ценен източник на витаминния комплекс В. Изследването установи, че в бирата има основно витамини от В групата. Това са тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и цианкоболамин (В12). В една бутилка от 0,5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.

Според д-р Сергей Иванов, ръководител на изследването, при някои български марки пиво (за 0,5 литра) нивото на тези витамини достига до 80% от препоръчителния дневен прием. В това отношение бирата превъзхожда всички останали алкохолни напитки. За да се направи пиво, ечемикът най-напред се обработва и става на малц, в резултат на което се увеличава хранителната стойност на зърното. Дрождите са другият основен източник за В витамини в пивото. Те са най-богатата на тези витамини хранителна съставка и в процеса на ферментация голяма част от полезните съединения на микроорганизмите остават в пивото. Витамините от В групата участват при много метаболитни процеси и са от изключителна важност за човешкия организъм. Те се приемат от хора, страдащи от косопад, пърхут, суха, лющеща се кожа, чупливи нокти, редица алергични, нервни и психични заболявания. Тези констатации се отнасят както за алкохолната, така и за безалкохолната бира.

Недостигът на В витамини води до развитие на определени болести. При хората, консумиращи повече високоалкохолни напитки, обикновено се наблюдават по-малко В витамини. Те не се синтезират в човешкия организъм и затова приемането им с храните и напитките е от първостепенно значение. Пълният набор от витамини и елементи, които са жизненоважни за здравето, не могат да бъдат набавени от един-единствен източник. Поради тази причина бирата винаги трябва да се консумира разумно и в умерени количества, като част от балансирания хранителен режим.

Анализът на пробите за определяне на В група витамини в българските марки пиво е извършено от “Център по биология на храните” през м. юни 2010. От Съюза на пивоварите в България коментират, че бионаличността на В витамини е доказана и с международни изследвания. Освен за здравословния начин на хранене, при умерена консумация витамините и минералите в пивото могат да донесат допълнителни ползи. Ето защо научните изследвания за качествата на бирата са от съществена значение както за потребителите, така и за пивопроизводителите. Препоръката на независимите експерти е количеството на тези вещества в съответните марки пиво да бъдат оповестявани чрез данни, поставени в интернет страниците на производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.