1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Обедняването на почвата е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците

Обедняването на почвата е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците

Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба

Пчелният прашец е българската суперхрана и е хубаво да бъде включен в менюто на хората, които се подлагат на детоксикация, коментира за БТА Надя Петрова - специалист по здравословно хранене и цялостен подход към здравето на човека.

Според Надя Петрова необходимостта от прием на т.нар. суперхрани (храни, които обогатяват менюто с необходимите за организма елементи - витамини и минерали) нараства поради обедняването на почвата, което съответно е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците през последните 50 години.

Някои зеленчуци са загубили до сто процента от ценните си вещества като картофите, в които вече напълно липсва витамин А. Според последните проучвания при органичните плодове и зеленчуци ситуацията е малко по-добра, но и те търпят много сериозни загуби на полезни елементи в състава си.

Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба на витамини и минерали, смята специалистката и посочва, че към суперхраните освен пчелният прашец спадат още водораслите спирулина, семената от чиа и киноа, суровите какаови зърна, особено популярните напоследък сушени плодчета годжи бери и други.

Важно условие според Петрова е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства. По думите на специалиста човешкото здраве има много аспекти и то не включва само здравословното хранене, но също физическата активност и състоянието на стрес или покой. Например има доста хора, които спортуват активно и се стремят към балансирано меню, но ако са под непрекъснат стрес, здравословното им състояние далеч няма да е перфектно.

Като голям недостатък в начина на хранене на съвременния човек експертът посочва недостатъчната консумация на зеленолистни зеленчуци, които са особено богати на фитонутриенти, смятани за най-мощните антиоксиданти от съвременните специалисти по здравословно хранене. А фитонутриенти в най-голямо изобилие има в суровите зеленолистни храни (спанак, зеле, магданоз, лапад, киселец, лопуш, лобода, коприва) и във всички сурови зеленчуци, плодове, семена и ядки.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.