1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОДБХ - Русе извърши внезапна проверка по сигнал за съмнение за хранително натравяне

ОДБХ - Русе извърши внезапна проверка по сигнал за съмнение за хранително натравяне

Изчакват се лабораторните резултати

Областна дирекция по безопасност на храните извърши внезапна проверка по сигнал за съмнение за хранително натравяне в Русе, след като четири деца бяха настанени за лечение в русенската болница с оплаквания за повръщане и гадене. Те са яли ориз със зеленчуци и спагети от заведение за бърза закуска в Русе. Собственикът на обекта и целия персонал са български граждани. Сигналът в Регионалната здравна инспекция е постъпил вчера по обяд. Учениците са от девети клас на Професионалната гимназия по дървообработване в Русе.

Те си поръчали китайска храна (ориз със зеленчуци и спагети със сос) по телефона от заведение. След като консумирали от храната, едно от децата започнало да повръща, а другите се оплакали от гадене. От русенската болница обясниха, че в инфекциозното отделение са приети общо шест деца, като две от тях са отказали болнично лечение, а останалите четири са настанени в отделението. Към момента състоянието им е подобрено, нямат оплаквания от гадене, повръщане и болки в корема, но остава общият дискомфорт. Децата ще останат за наблюдение и лечение, като се изчакват и резултатите от взетите проби.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Атанас Атанасов заяви, че са взети хранителни проби, които са изпратени в акредитирана лаборатория в Шумен. Заведението е временно затворено до изясняване на случая. Към момента не са постъпвали други оплаквания след консумиране на храна, приготвена в този обект. Инспектори към Регионалната здравна инспекция Русе са взели и носогърлени секрети от петимата души персонал в заведението. За лабораторни изследвания са взети 20 броя отривки и 2 проби готов продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.