1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ООН почерпи правителствени министри с отпадъчна храна

ООН почерпи правителствени министри с отпадъчна храна

Снимка:

Инициативата цели да подчертае как напълно годни за консумация храни биват разхитително изхвърляни от европейските супермаркети

Организацията на обединените нации почерпи правителствени министри и редица длъжностни лица с меню от „проблемни“ африкански плодове и зеленчуци във вторник. Инициативата цели да подчертае как напълно годни за консумация храни биват разхитително изхвърляни от европейските супермаркети.

Петстепенно меню за 500 делегати на едноседмичната среща на UNEP – Програмата за опазване на околната среда на ООН – сервирано в кенийската столица, предложи вкусни блюда като печена на грил сладка царевица, жълта леща „Дал“ и „Мангомису“ – тропическа версия на италианския десерт „Тирамису“.

Храната беше от клас, който традиционни се отхвърля според стандартите на европейските купувачи – супермаркетите, които понякога отказват поръчките си, след като продукцията е вече добита. Отхвърлената храна често гние или отива за изхранване на добитък. Тя обаче е напълно годна за консумация и най-честата причина да се изхвърля е, че не отговаря на високи изисквания за вид и размер, пише greentech.bg.

„Няма икономически, екологичен и етичен аргумент да се прави това и да се оправдае степента на хранителни отпадъци и загубата, която в момента се случва по света“, заяви Ахим Щайнер, ръководител на Програмата за околна среда на ООН (UNEP), който бе домакин на вечеря. С подобна вечеря, според него, UNEP цели да покаже на търговците, потребителите и политиците какво невероятно количество храна, която изхвърляме, е годна и питателна, а също така и много вкусна. И че те могат да настояват за промяна.

Тристрам Стюарт, британски основател на кампанийната група „Храна за 5000“, която работи с Програмата на ООН за околната среда, заяви, че според фермерите по света европейските супермаркети са най-лошият от всичките им купувачи. Произведените плодове и зеленчуци често биват отхвърлени заради козметични причини. Пример за това са цветът и формата. Зеленият фасул например трябва да бъде с точно определена дължина, и всички шушулки, които са по-дълги или по-къси, трябва да бъдат изхвърлени и отиват за храна на добитъка. „Тук демонстрираме колосалния мащаб на хранителните отпадъци - напълно годни за консумация, „грозни“ зеленчуци, който е ендемичен в нашата система за производство на храни."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.