1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Опасност да консумираме радиоактивни храни няма

Опасност да консумираме радиоактивни храни няма

Въпреки това, 93 на сто искат да се въведе радиационен контрол

По зла ирония на съдбата невиждано бедствие връхлетя точно най-развитата в технологично отношение нация. Като че ли да напомни, че колкото и да е напред с науката и технологиите, човекът остава безсилен пред могъщите сили на природата. И отново да го накара да се замисли – дали самоувереността ни не е малко в повече? Дали не сме се позабравили и дали в същото време, не приличаме на малки деца, които си играят с кибрита, без да са наясно с последствията от тази опасна игра…

Историята е, за да си вадим поуки от нея. Преди четвърт век в Чернобил стана най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Но и от нея като че ли не си извадихме достатъчно изводи или ги забравихме. И ето – сега драмата във Фукушима. Оказа се, че години наред компанията-оператор е прикривала различни проблеми в централата. Докато накрая „балонът“ не се спука. И светът отново изтръпна. Всички впериха поглед в ставащото там, тръгнаха да се надпреварват в прогнозите си за възможните сценарии оттук насетне.

Всъщност, интересен е този паралел: навремето в соцстраните криеха такива инциденти по идеологически причини; японската ТЕПКО пък е прикривала данните явно заради бизнес интересите си. Та в крайна сметка къде е разликата?

Дори в България, вече лъгани достатъчно, а и може би защото мнозина от нас помним информационното затъмнение от 1986-та, паническият страх от невидимата заплаха на радиацията надделя. Първо беше изкупен йодът от аптеките (кой да ти слуша, че този йод не е „онзи“ – който трябва да се приема, когато наистина има радиоактивно заразяване, че с такава безконтролна и самодейна профилактика дори ще се стигне до обратния ефект!) След това се появиха и гръмки заглавия – за радиацията, която ще завали „на капки“. И пак никой не повярва на обясненията, че не може радиоактивен облак, дори хипотетично да достигне до нас, да е в опасна концентрация.

За капак – и съобщенията, които дойдоха от Страната на изгряващото слънце – за засечена радиация в хранителни продукти от района около централата. За щастие, у нас това не предизвика ново цунами от паника, но в световен мащаб редица страни моментално сложиха строги забрани върху вноса на зеленчуци и всякакви други храни от Япония. Направи го и ЕС. Нашият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов побърза веднага да успокои обществеността, че ние от години не внасяме хранителни продукти от Япония. Но въпреки това, страхът си остана дълбоко спотаен. Или по-скоро съмнението – ами случайно отнякъде вземе някой, че внесе? Навярно затова повече от 9 от всеки десет гласували в седмичната ни анкета  се обявяват твърдо за въвеждане на радиационен контрол и у нас. Нито един не се осланя на информацията, че внос от Япония от 2 години насам нямаме и едва 7 на сто не се притесняват от опасността.

 

                                                                    Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.