1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От 1 януари 2014 г. са забранени оливниците за зехтин в ресторантите

От 1 януари 2014 г. са забранени оливниците за зехтин в ресторантите

Целта е да се подобри хигиената

Европейската комисия обяви, че от 1 януари 2014 г. влиза в сила регулация, която забранява в ресторантите и заведенията за хранене да се предлага зехтин в оливници или бутилки, които могат да се доливат. 

Вместо това този продукт трябва да се предлага в бутилки, които са запечатани и не могат да се пълнят, етикетите им ясно обозначават какво е качеството на продукта вътре и след като той свърши, трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново и отново.

От Брюксел обясниха, че целта е да се подобри хигиената, потребителите да знаят какво точно консумират и да получават качеството, за което са платили. Критици на подобни регулации обаче заявиха, че Европейската комисия изглежда няма друга работа посред кризата, та да казва на ресторантьорите как да си вършат работата.

На пресконференцията в събота от комисията съобщиха, че прилагането на регулацията е отговорност на националните надзорни органи. Не е ясно също ка ще се отрази тя на производителите, които не бутилират, а предлагат зехтина си на едро и в големи опаковки.

В съобщението на Европейската комисия се казва, че мярката е била подкрепена от 15 от 27-те държави членки, включително от основните производители на зехтин - Италия, Гърция, Испания и Португалия. Тези страни са не само най-засегнати от кризата в еврозоната, но и производителите на зехтин страдат най-много от манипулирането на качеството на продуктите им по заведенията.

В ЕС се произвежда около 70% от зехтина в света. В Португалия подобни ограничения са в сила от 2005 г.

Според "Ройтерс" при гласуването при закрити врати Германия се е противопоставила, докато Великобритания, която редовно се оплаква, че Брюксел се меси прекалено много в живота на хората, се е въздържала.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" коментира, че "това е най-шантавото решение след легендарната регулация за кривите краставици". Мярката за вида на плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините, вече е отменена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.