1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отново погнаха яйцата в търговската мрежа

Отново погнаха яйцата в търговската мрежа

Над половината гласували в седмичната анкета на AGRO.BG се страхуват да не попаднат на негодна партида с фалшив печат

Великден мина отдавна, но яйцата отново попаднаха под прицела на агроминистерството и на Агенцията по безопасност на храните. Както и под прожекторите на медиите, разбира се. По-миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов предупреди, че масово в търговската мрежа се предлагат маломерни яйца, които се опитват да ни пробутат за по-големи – например, с размер М минават за L. Но ако това само бърка в джоба на потребителя, то много по-опасно е друго – когато ни продават яйца със стария кръгъл печат. Купуваш, а не знаеш дали продуктът е все още в срок на годност, как е съхраняван, нито – кой го е произвел…

И първият удар на инспектиращите от БАБХ не закъсня. В Пловдив проверяващите конфискуваха близо 4 хил. яйца със съмнително качество. На всичкото отгоре – оказа се, че доставчикът им няма право да търгува с продукти от животински произход. Партидите били засечени във верига супермаркети. Иди после, че купувай яйца!

От агроведомството пак напомниха да си отваряме очите и да гледаме с какъв печат са маркирани яйцата: ако той е кръгъл, значи не са проверени и рискът е голям. Това клеймо отдавна вече е невалидно. За да сме спокойни, че всичко е наред, трябва маркировката да е лазерна, подобна на баркод.

Прочее, още през април от браншовата организация на птицевъдите предупредиха, че негодни яйца заливат пазара. Според тях, те са внос от Полша – тъй като производствената цена на едно яйце там била 14 ст., а тук яйцето се продавало по 10 ст. Последваха масирани проверки от Агенцията по храните и в крайна сметка не излезе нищо нередно с полските яйца. Пак в началото на април обаче в Кюстендил проверяващите от агенцията конфискуваха 375 кашона по 180 яйца, а преди това, пак от склад в града на ябълките, иззеха други 135 кашона. Продукцията била от птицеферми в областта.

Всъщност, пазарът на яйца и пилешко попадал не за първи път под ударите на закона. През юли 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията глоби с 293 хил. лв. 24 предприятия от бранша за картел при ценообразуването. През септември м.г. Върховният административен съд потвърди решението на КЗК, което беше обжалвано от санкционираните.

Въпреки разкритите измами, над половината (55 на сто) от участвалите в седмичната анкета на AGRO.BG миналата седмица са отговорили, че се страхуват да купуват яйца заради опасността да попаднат на продукти с фалшива маркировка – защото липсва достатъчен контрол в търговската мрежа. След удара в Града на тепетата, възрастна пловдивчанка каза пред медиите: „Притеснявам се да ям яйца, защото измами се правят навсякъде”. А само 18 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG се доверяват на големите търговски вериги и вярват, че те няма да си позволят да рискуват с подобна измама. Близо една трета пък (27 на сто) си отварят очите на четири – гледат внимателно с какъв печат са яйцата и знаят какъв трябва да е той по закон. Както се казва в такива случаи – „проверката е висша форма на доверие”…

 

                                                                            Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.