1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Петър Георгиев: За да съживим нашите хубави български села, трябва да има повече малки фермери

Петър Георгиев: За да съживим нашите хубави български села, трябва да има повече малки фермери

Осигурен достъп до пазар – това е ключът за успеха на малките производители

Петър и Денка Георгиеви са малки производители на плодове и зеленчуци. Те преработват и предлагат своята продукция на фермерските пазари. И ако Денка винаги е усмихната и позитивна, Петър говори с горчивина за съдбата на малките фермери и на българското село.

„По селата малките фермери започнаха да изчезват. Когато изчезне малкият фермер, селата се обезлюдяват. Начинът да съживим нашите хубави български села е да има повече малки фермери, които създават принадена стойност и да има заетост. Селото трябва да остане живо, за да можем да се радваме на българската природа, която е уникална.“

Пазарът за малките стопани често е труден. На този пред аграрното министерство прекрасните български ягоди, малини и боровинки са на по-ниска цена от тези, които са внос и се предлагат в магазинната мрежа. Малките стопани нямат складове за съхранение на продукцията и са принудени да продават под себестойност, разказва земеделецът.

Осигурен достъп до пазар – това е ключът за успеха на малките производители, смята Петър Георгиев. А сдружаването е въпрос на време и на изграждане на доверие. И непременно трябва да тръгне отдолу нагоре, а не обратното, смята фермерът, който добре помни времето преди промените, а днес живее във вечна промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.