1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Планински продукт" е подвеждащо обозначение

"Планински продукт" е подвеждащо обозначение

Обозначението "планински продукт" не е реална гаранция за качество според някои производители

Земеделци смятат, че понятието трябва да се прецезира, за да има истинска стойност. Към момента обозначението „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, вкл. за пчелен мед и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони, които попадат в землищата на населени места от необлагодетелстваните райони.

Божидар Петков, председател на БАМ-Я

Божидар Петков, председател на БАМ-Я

"Изпълнението на тази мярка или тази идея смятам, че не е в най-добрата форма, защото планински продукт освен името и асоциацията с планински район не дава никаква друга информация за продукта на потребителя и смятаме, че трябва да се доразработи. Може да бъде конкретизирано „Планински проект-Родопи, Стара планина или Пирин“. Само определението „Планински продукт“ дава донякъде подвеждаща информация на потребителя, защото правейки асоциация с планината, чистия въздух и чистите води, това по никакъв начин не се отразява на продукта, а дори въвежда в заблуждение, защото може един продукт да е отгледан сред чиста природа, а в същото време да е пръскан с продукти от първа група."

Божидар Иванов допълни, че трябва да се направят ясни критерии за планински продукт. За сега това наименование обозначава терена за производство на храната, но не е гаранция за екологичност.
"Идеята е добра за един първи етап, но за да не се злоупотребява, трябва първо, да се изчисти какво означава това и да има някаква нормативна база и елементи на сертифициране и най-малкото декларирано съответствие.“
За получаване на обозначение „планински продукт“ кандидатите подават заявление по образец до съответната Областна дирекция по безопасност на храните по местонахождение на стопанството. Инспекторите в съответната дирекция извършват документална и проверка на място за допустимостта на кандидата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.