1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Прасковата - символ на дълголетието

Прасковата - символ на дълголетието

Ежедневната консумация на плода помага за снемане на емоционалното и нервното напрежение

Прасковата е първият земен плод, който бил изяден на Луната. Това става по време на американската експедиция до нашия спътник. И този избор на астронавтите никак не е случаен. За родина на сочния и вкусен плод се смята Китай, където той от стари времена се приема като символ на дълголетието. Във фън шуй например прасковеното дърво олицетворява дългия и спокоен живот, съпътстван от крепко здраве.

Латинското му име Prunus persica се превежда като „персийска слива“. Това е един от най-нискокалоричните летни фрукти – 100 г съдържат едва 45 ккал, а една чаша прасковен сок – 60 калории. В същото време обаче в прасковата има много калий – 285 мг, а този елемент е жизнено необходим на човешкия организъм за регулиране на дейността на нервната система, метаболизма и мускулите, включително за укрепване на сърдечния мускул.

Освен това плодът е наситен с много органични киселини – лимонена, ябълчена, винена и т. н., както и с ценните минерални соли на желязото, фосфора, медта, цинка, магнезия и селена. В голямо количество са и витамините от групата В, а също и С, К, Е, РР, каротин, плюс полезните етерични масла и пектини.

Можем да обобщим, че консумацията на праскови може да ни предпази от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с паметта. Както е известно, калият и фосфорът подобряват работата не само на главния мозък, но и укрепват стените на кръвоносните съдове. А заради голямото  количество желязо,  ако човек страда от нарушения в обмяната на веществата или анемия, тези плодове задължително трябва да присъстват в менюто му. Те са полезни и при аритмия и други сърдечни болести. Употребата им е препоръчителна при лечението на началните стадии на цироза на черния дроб.

Ежедневната им консумация помага за снемане на емоционалното и нервното напрежение. Опитайте поне една седмица ежедневно да изяждате по една до три праскови и скоро ще усетите ползата – ще започнете да се уморявате по-малко, а животът ви ще се насити с положителни емоции.  Благоприятно е действието, което тези ароматни летни плодове оказват при бременните жени, децата и подрастващите.

Прасковите проявяват добър слабителен ефект, когато се приемат в по-големи количества. Но все пак трябва да се ядат с мярка – не повече от 5 до 8 броя на ден. Повече човек може да си позволи при простуда или някакви други инфекциозни заболявания, а също и при авитаминоза.

Плодовете намират приложение и в козметиката. От меките им части може да се приготвят оздравителни маски за лице. Заради високото съдържание на полезни микроелементи в тях кожата бързо се възстановява и става изпъната и нежна.  За подобряване на нейното състояние се препоръчва и натриването й с памук, натопен в прасковен сок или с парче нарязан пресен плод. Ако косата се цепи лесно и цъфти често, добре ще й въздейства следната маска: 2 праскови се обелват, костилките им се изваждат и се намачкват добре до получаването на еднородна маса. Към нея се добавят 2-3 с. л. прясно мляко, 5-6 капки етерично масло от риган и маската се нанася равномерно върху косата. Престоява 20-30 минути, след което се измива с шампоан.

Следва да отбележим, че прасковите невинаги може да бъдат полезни. Те не се препоръчват за диабетици и хора с лесно възбудима психика, тъй като в тях се съдържат много захари и по своята същност се явяват тонизиращо средство. Това обаче не значи, че плодовете не са подходящи за диетично хранене и сваляне на килограми. Както вече отбелязахме, те са ниско калорични, а и въпреки многото захар в тях, те са богати и на целулоза, която отлично би могла да допълни рациона на всеки, който е решил да отслабне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.