1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предлагат "данък въглеродни емисии" върху месото

Предлагат "данък въглеродни емисии" върху месото

Постъпленията от данъкa могат да се използват за субсидиране на по-здравословни алтернативи

Месото трябва да бъде обложено с данък в помощ на справянето с глобалното затопляне, предлага водещ институт и призовава министри да намалят размера на порциите месо в училищата и болниците, съобщава The Telegraph, цитиран от trud.bg.

Постъпленията от данък върху месото може да се използват за субсидиране на по-здравословни алтернативи, които са по-малко вредни за околната среда, като плодове, зеленчуци и тофу, казват изследователите от Кралския институт за международни отношения (Чатъм Хаус).

„Данък въглеродни емисии“ в размер на 1,76 лири за килограм говеждо може да намали консумацията му с 14%, показва проучване. В доклад институтът се аргументира, че животновъдният отрасъл е „почти напълно пренебрегнат“ в усилията за справяне с климатичните промени въпреки факта, че той е отговорен за около 15% от парниковите емисии по света – същата пропорция като при емисиите от автомобили, самолети, влакове и самолети взети заедно.

Отглеждането на животни за говеждо и овче месо е най-вредното за околната среда, с произвежданите вредни емисии при производството на големи количества фураж и от самите храносмилателни системи на добитъка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.