1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Преговарят за създаване на първата хранителна банка за социално слаби хора в България

Преговарят за създаване на първата хранителна банка за социално слаби хора в България

Целта е храните с изтичащ срок на годност или с нарушен търговски вид да бъдат предоставяни безплатно на нуждаещи се българи

Усилени преговори текат между представители на различни държавни институции за създаване на първата система на хранителна банка в България, съобщи Агенция „Фокус”.  Целта е храните с изтичащ срок на годност или с нарушен търговски вид да бъдат предоставяни безплатно на нуждаещи се българи. За създаването на хранителна банка у нас се говори в продължение на 10 години, но до ден-днешен тя все още не е факт, докато в условия на криза много български граждани гладуват заради липса на доходи.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, който подкрепя инициативата, обясни, че от един месец е създадена междуведомствена работна група за създаване на хранителната банка. По думите му дори служители на Българската агенция по безопасност на храните са били изпращани на обучение в чужбина, за да почерпят опит.

В групата участват представители на всички заинтересовани министерства. Неизяснени към момента обаче оставят условията, при които трябва да се предоставят подобни храни.

Всички оператори на храни – и производители, и търговци правят много съществени разходи за унищожаването на стоки с изтекъл срок на годност.  При унищожаването на храните в екарисаж обаче не се плаща ДДС, но ако се дарят 20-процентният данък остава. Затова и бизнесът няма изгода да дарява храни.

Цените за унищожаването на храните са различни в зависимост от разстоянието между мястото, на което се намира стоката, и екарисажа. В София това струва 30 стотинки на килограм. Така за унищожаването на един тон храни с изтекъл срок на годност трябва да бъдат платени 300 лева.

На практика излиза, че от финансовото министерство трябва да решат дали биха опростили разходите, които трябва да бъдат направени за унищожаването на тези храни, и така да стимулират даряването.

Трябва да бъде определено и до колко процента от годишния обем на един оператор трябва да се предоставят на хранителната банка, за да се избегнат злоупотреби, каза Вътев. „Ако няма такъв регламент, сигурно някой ще се опита да изкара всичко като подарено, а в същото време може и да го е продал. Ето това е въпрос, който трябва да се регламентира много ясно”, каза още Вътев. Според него най-ценното в система за хранителна банка е, че тя не се нуждае от нови ресурси, а оползотворява този, който иначе в момента се губи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.