1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През юни ФАО регистрира първия спад в цените на хранителните продукти в света

През юни ФАО регистрира първия спад в цените на хранителните продукти в света

Стойността на индекса на цените на храните намалява с 2.5% след една година на непрекъснат растеж

Средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО през юни 2021 г. е 124,6 пункта, което е с 2,5 % по-ниско от това през май, но все пак 33,9 % по-високо, отколкото през същия период на миналата година.

Индексът на цените на храните на ФАО се използва за проследяване на промените в международните цени за най-популярните храни. Спадът през месец юни се дължи на по-ниските цени за растителни масла, зърнени храни и в по-малка степен на млечните продукти, които са блокирали растежа на месото и захарните котировки.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО спадна с 9.8% през януари, като това е най-ниското му ниво за четири месеца. Това значително намаление в сравнение с предходния месец се дължи главно на спада в международните цени на палмово, соево и слънчогледово масло.

Стойността на индекса на цените на зърното на ФАО е с 2.6% по-ниска спрямо нивото на май, но все още е с 33.8% по-висока от тази през съответния период на 2020 година. Международните цени на царевицата спаднаха с 5.0% след спад в котировките в Аржентина в резултат на увеличеното предлагане поради новата реколта, която е по-голяма от очакваното. През юни цените на житото намаляха леко, с 0.8%; Това бе улеснено от благоприятните глобални перспективи, както и от подобряване на видовете култури в много ключови страни производителки, които бяха свидетели на по-високи цени поради сухото време в Северна Америка.

Стойността на индекса на цените на млечните продукти на ФАО спадна с 1 % до 119,9 пункта през юни. Спадът в международните котировки засегна всички видове млечни продукти, включени в индекса, с най-голям спад в цената на маслото, поради рязкото намаляване на търсенето на внос в световен мащаб и леко увеличение на запасите, особено в Европа.

Въпреки това стойността на индекса на цените на захарта на ФАО продължава да расте за три последователни месеца, като увеличението е с 0,9 % спрямо май. Увеличението на цените беше причинено от несигурността относно това как неблагоприятните климатични условия биха повлияли на обема на културите в Бразилия, най-големият износител на захар в света.

Индексът на цените на месото на ФАО се повиши с 2.1% през юни.

Според обобщението на предлагането и търсенето на зърнени култури, ФАО леко е намалило прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2021 г., което понастоящем възлиза на 2,817 милиона тона. В същото време тази цифра остава 1.7% или 47,8 милиона тона по-висока, отколкото през 2020 г., което може да бъде ново рекордно ниво.

Прогнозите за обема на производството на фуражни зърнени култури в света бяха намалени до 1,513 милиона тона, което е с 3 милиона тона по-малко от очакваното миналия месец. Това коригиране се дължи главно на значителното намаляване на прогнозата за производството на царевица в Бразилия, където сушата доведе до намаляване на видовете култури.

Освен това, поради сухото време в Близкия изток и намаляването на видовете култури, прогнозата за световното производство на пшеница през 2021 г. бе намалена с 1 милион тона на 784,7 милиона тона, все още 1,2% по-висока от миналата година.

В същото време прогнозата за световното производство на ориз през 2021 г. бе коригирана нагоре от неговите юнски стойности: рекордна реколта от 519,5 милиона тона се очаква през 2021 г., което е увеличение от 1.0% спрямо 2020.

В сравнение с предходния месец, очакваният обем на консумацията на зърнени култури в света през сезон 2021-2022 намалява с 15 милиона тона и възлиза на 2,810 милиона тона, което все още е с 1.5% по-голямо, отколкото през сезон 2020-2021. Намаляването на потреблението се дължи главно на по-ниското от прогнозираното потребление на царевица в Китай за целите на фуража.

Ири Трейд - комбайни

Само сега - срещу 5% от цената, получавате 100% от машината – възползвайте се от лизингова схема с 0% лихва.

Този месец прогнозата за обема на запасите от зърнени култури в света за края на сезон 2021-2022 бе рязко увеличена до 836 милиона тона, което е с 2,4% повече от миналата година, когато нивото на резервите далеч не беше оптимално; по този начин, за първи път от 2017-2018 г. обемът на зърнените запаси в края на сезона може да надхвърли нивото на началото на сезона. Основната причина за увеличението на прогнозите за обема на зърнените запаси в света е очакваното увеличение на запасите от царевица в Китай.

В сравнение с прогнозата през юни очакваната световна търговия със зърнени култури на ФАО за сезон 2021-2022 г. леко се е увеличила до рекордните 472 милиона тона; Китай, който продължава да купува едромащабни количества царевица, е основният ръст, като по този начин се поддържа международната търговия с царевица на рекордно ниво.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.