1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изминалата седмица ОДБХ-Бургас е възбранила 30 кг храни

През изминалата седмица ОДБХ-Бургас е възбранила 30 кг храни

Общо 184 проверки са извършени на обекти от търговска мрежа и заведения за обществено хранене

Около половин килограм шоколадови бонбони с изтекъл срок на годност са открити в търговската мрежа в Бургаско, при проверка на инспекторите от областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните през изминалата седмица. Това съобщи директорът на областната дирекция Даниела Кепекова, цитирана от радио „Фокус”. Бонбоните са възбранени и насочени за унищожение.

Общо 184 проверки са извършени през изминалата седмица на обекти от търговска мрежа и заведения за обществено хранене, от които хипер- и супермаркети, специализирани магазини, обекти за раздаване на храни, складове за търговия на едро и дребно, аптеки и риболовни кораби. В резултат на тези проверки са съставени общо пет акта за установяване на административно нарушение. Те са извършване на дейност в обект, нерегистриран по чл. 12 от Закона за храните, предлагане на храни без необходимата етикировка и маркировка, продажба на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на нормативните изисквания за хигиената на храните и неподдържане на системи за управление на безопасност на храните.

Съставени са осем предписания относно превеждане на обектите в съответствие с хигиенните изисквания. Възбранени и насочени за унищожаване са 30 кг храни, от които около 20 кг риба, свински субпродукти – около 6 кг и разфасовка около 2.5 кг, от неживотински произход – шоколадови бонбони с изтекъл срок на годност – около половин кг. Започнаха проверки под формата на одити на предприятията за производство на хранителни продукти от животински и неживотински произход, посочи още Кепекова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.