1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приемането на мед с храната увеличава риска от Алцхаймер

Приемането на мед с храната увеличава риска от Алцхаймер

Микроелементът пречи на прочистването на токсичните протеини в мозъка

Консумацията на богати на елемента мед хранителни продукти - от червено месо до морски дарове - може да предизвика развитието на болестта на Алцхаймер, предупреждават американски учени, цитирани от в. "Дейли експрес".

Ново проучване на специалисти от университета на Рочестър показва, че металът изглежда е ключов фактор в проявата и развитието на деменция.

Медта пречи на прочистването на токсичните протеини в мозъка и ускорява натрупването им, пише vesti.bg.

"Тези неблагоприятни ефекти се дължат на продължително излагане на действието на метала. Важното е да се намери баланса между недостига и излишъка на медта, приемана чрез храненето. На този етап обаче не можем да кажем кое е разумното ниво, но балансираната диета е важна", казва ръководителят на изследването д-р Рашид Дийн.

Медта се съдържа още във водата, витаминните и минерални добавки, ядките, плодовете и зеленчуците. Елементът е необходим за невронната проводимост, хормоналната секреция и развитието на костните и съединителни тъкани.

Данните от настоящото изследване, за целите на което са използвани миши и човешки клетки, обаче показват, че медта може да се натрупва в мозъка и да причинява разрушаване на кръвно-мозъчните бариери.

Това води до натрупване на бетаамилоидни протеини - един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер, обясняват авторите му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.