1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Продължават да са в сила всички ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца в област Бургас

Продължават да са в сила всички ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца в област Бургас

Снимка:

Институциите апелират също да не се влиза в пряк контакт с птици

Още са в сила всички мерки и ограничения във връзка с регистрираните огнища на инфлуенца по птиците в област Бургас, предаде информационна агенция Фокус. Институциите апелират също да не се влиза в пряк контакт с птици. Гражданите, намерили мъртви или такива в безпомощно състояние, следва да ги оставят на мястото, където са открити и незабавно да позвънят на телефон 112. В такива ситуации навременната намеса е важна, затова гражданите трябва да са наясно кои са институциите компетентни да реагират. В случая Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална инспекция по околната среда и водите са органите, които могат да вземат мерки.

Предприетите превантивни мерки включват осъществяване на постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност. Държавните лесничейства и ловно-рибарските сдружения трябва да контролират за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици и при наличие на такива, да ги предават на най-близката ветеринарна служба. Собствениците на домашни кокошки, гъски и патици, отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки – да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки, гъски и патици от другите видове домашни птици. Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината.

При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или завишена смъртност, стопаните са длъжни да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.