1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Продуктовата такса за найлонова торбичка от 1 октомври ще е 35 стотинки

Продуктовата такса за найлонова торбичка от 1 октомври ще е 35 стотинки

Целта е тези мерки да доведат до намаляване на опадъците от торбички и по-чиста околна среда

От началото на октомври продуктовата такса за производителите и вносителите на всички размери полиетиленови торбички "тип потник" с дебелина под 15 микрона става от 15 на 35 стотинки, съобщиха от РИОСВ - Хасково. По план през следващите две години таксата ще се увеличава по 10 стотинки на година. Към настоящия момент от продуктова такса са освободени търговците, безплатни остават найлоновите торбички в търговската мрежа, които са за първична опаковка без дръжки.

Целта е тези мерки да доведат до намаляване на опадъците от торбички и по-чиста околна среда. Мерките би трябвало да доведат до намаляване на потреблението им, а  хората да заменят найлоновите с платнени пазарски чанти. Факт е, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а тънките - до 200- 400 години.

Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година от попаднали във водата торбички, поради човешка небрежност. Очакванията са с въвеждането и с прогресивното нарастване на размера на таксата да се стимулират  производителите да предлагат т.нар. биоразградими торбички, които се разграждат само за 11 седмици, отбелязва Дарик радио.

При проверки в търговската мрежа търговците са длъжни да представят на проверяващите фактура и сертификат за платена продуктова такса от производителя или дистрибутора, в противен случай те трябва да поемат екотаксата за наличното количество полиетиленови торбички.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.