1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители незаконно рекламират хранителните добавки като лекарства

Производители незаконно рекламират хранителните добавки като лекарства

Проверките на БАБХ ще продължат и през следващите дни

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започна от вчера (31 януари) проверки на производители и търговци на хранителни добавки, като проверките са показали, че много производители незаконно рекламират тези продукти като лекарства.

Голяма част от хората, които спортуват активно, приемат хранителни добавки, за да получат в концентриран вид повече витамини и минерали. Оказа се обаче, че част от производителите и търговците съвсем съзнателно подвеждат клиентите си, като предлагат добавките като лекарство, съобщава bTV. 

Хранителни добавки може да си купите отвсякъде, включително и от аптека. Само за минути инспекторите на БАБХ откриха и първите нарушения. Част от добавките, оказва се, лекуват. "Това, ако е възможно, то трябва да бъде подкрепено със сериозни доказателства и продуктът не би трябвало да е регистрира като хранителна добавка, а като храна със специално предназначение или като лекарство”, каза Станислава Вучкова от БАБХ.

Върху опаковките на продуктите обаче ясно е изписано хранителна добавка. Изброени са и заболяванията, които могат да бъдат третирани. Ала според инспекторите хранителната добавка не може да предявява такива здравни претенции.

Не повече от десет са фирмите, които произвеждат подобни продукти у нас. От бранша призоваха за още по-строг контрол. "Най-сериозните подводни камъни се крият в интернет, защото там няма никакъв контрол и може да си купите от където искате”, коментира Пламен Андреев, технолог в предприятие за производство на хранителни добавки.

От БАБХ признаха за проблема, но контролът не бил достатъчно ефективен. Агенцията не разполагала със собствена акредитирана лаборатория, за да тества продуктите редовно. Ползвали лаборатории в чужбина. Проверките ще продължат и през следващите дни.

Добавките не могат да лекуват, а се използват в зависимост от нуждите на човека – за качване на мускулна маса, тонус или сваляне на тегло, посочват фитнес инструктори. Те предупреждават, че има добавки, които се ползват по схема и могат да навредят в големи количества. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.