1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производителите на вино от региона на Бордо не очакват скок на цените

Производителите на вино от региона на Бордо не очакват скок на цените

През последната година френските вина позагубиха част от своя блясък

На виното залагат не само почитателите на гурме културата, но и спекулантите, които разчитат предимно на традиционни видове вина от региона на Бордо. Все пак през последната година френските вина позагубиха част от своя блясък основно заради слабата реколта. За региона на Бордо това означаваше с 30% по-слаба реколта от грозде през 2013 година. Производители като Вероник Бард обаче не очакват през новата година цените на виното да тръгнат нагоре, пише agrotv.bg.

„Увеличение на цената може да има само при особено скъпите марки вина. При вината от нормалния ценови клас не очаквам поскъпване“, казва тя за „Дойче Веле“. Според нея за последните пет години „Френел“ е успял да запази цената си.

„Пазарът не ни разрешава да понесем загуби дори от по 5 цента“, допълва Вероник Барт. След като през 2009 и 2010 година цената на елитните марки френски вина достигна своя пик, последва спад както в цената, така и в търсенето основно на един от най-важните пазари - китайският. Основната причина за това обаче не е икономиката, а политиката.

„Луксозните марки вина сега са засегнати от нова разпоредба на китайското правителство за това, по време на официални банкети да се използват по-малко чужди вина“, казва Ален Сишел от местния съюз на винопроизводителите в Бордо. Въпреки призивите на производителите до момента на елитните марки вина се пада едва 3% пазарен дял. Много по-важен сегмент, в който предлага своята продукция Вероник са вината на цена между 5 и 20,00 евро. Голяма част от тях остават за вътрешния пазар, където също се регистрира спад в потреблението. За нея най-важен си остава европейския пазар.

„Бях в Ирландия и установих, че там се наблюдава засилен интерес към френските вина. Не става дума за хората от третата възраст, а за младите, които пият все повече вино“, казва Вероник. Криза в продажбите на вино ли? Вероник Барт не смята, че може да се стигне до подобно нещо, защото през последната година цените на нейното вино са останали стабилни без да е отчетен спад или повишение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.