1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проверка откри драстични нарушения при сирената

Проверка откри драстични нарушения при сирената

При 26 марки е била констатирана ниска степен на зрялост

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в магазините.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас. При изследването е било установено, че липсва напълно или част от задължителната според Регламент 1169 хранителна информация при повече от половината (23) продукти, най-вече при насипните сирена. При 26 марки пък е било констатирано ниска степен на зрялост. Според Асоциацията отчетливо негативна е тенденцията водното съдържание да се увеличава през годините. Така например през 2005 година нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори продукт.

Други основни констатации от изследването са:

  • Добавяне на немлечни мазнини при 6 марки -
    Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 продукти е установено наличие на немлечни мазнини. Това означава е, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. В едина от пробите чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства.
  • Мазнините са 44% от сухото вещество съгласно БДС. Под 39,6% мазнини от сухото вещество имат 4 марки. При 3 марки се наблюдава обратното – много високо съдържание на мазнини (над 60% от сухото вещество). И трите марки са с добавени немлечни мазнини.
  • Много ниско съдържание на протеин (белтък) – нормално трябва да се съдържа около 15-16% протеин. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации – 5 марки от които 4 са с влагане на немлечни заместители.
  • Съдържание на Калций – млечните продукти, в частност сирената, са основен източник на калций за хората. Този показател може да се ползва за да се пресметне консумацията спрямо дневната препоръчителна доза.
Проучването не установи нито един продукт със завишено съдържание на сол (над 3.5%) или наличие на антибиотици. На пръв поглед този факт би трябвало да ни зарадва, но от друга страна той може да е показателен и за обстоятелството, че всички отклонения от добрите практики имат икономическа цел – поевтиняване на продукта. Тъй като от добавянето на сол не може да се намалят разходите, никой не го прави. Липсата на антибиотици пък говори за това, че фермерите са толкова притиснати до стената, че дори не злоупотребяват с профилактично даване на антибиотици, което е проблем в много държави.
Според Асоциация "Активни потребители" за да се намали тази негативна тенденция може:

  • БАБХ да провежда регулярни тестове на продукти от търговската мрежа с участието на заинтересовани страни (производители-конкуренти и потребители);
  • Министерството на икономиката (провежда политиката за защита на потребителите в България) да изготви и финансира програма за независими тестове на продукти от независими потребителски организации;
  • Ощетените производители могат да сезират КЗК за прилагане на нелоялна конкуренция;
  • Намаляването на ДДС за основни храни ще спомогне за предлагане на качествени продукти на по-ниски цени

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.