1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рибена чорба ще раздават в Бургас за Никулден

Рибена чорба ще раздават в Бургас за Никулден

Обредното ястие за празника ще бъде приготвено по стара автентична рецепта на бургаските рибари

Над 2200 порции рибена чорба ще има за бургазлии на Никулден. Обредното ястие за празника ще бъде приготвено по стара автентична рецепта на бургаските рибари от Ченгене скеле, съобщават от общината. Близо 330 кг риба от девет различни вида  ще бъде използвана за празничната чорба. Тя ще бъде раздавана от 11.00 ч. на 6 декември на два пункта, разположени на Часовника до сградата на Община Бургас и до Казиното в Морската градина. За удобство на гражданите двете шатри ще бъдат обзаведени със столове и маси, а всеки, вкусил от чорбата ще получи за спомен оригиналната рецепта.

Част от рибената гозба ще бъде раздадена на социалните домове в града два дни преди  Никулден. От нея 650 порции ще бъдат дарени на 4 декември на Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови”, Защитено жилище за лица с умерена и лека степен на изостаналост, Защитено жилище за лица в риск и на потребителите на общинската услуга Домашен социален патронаж. Рибена чорба ще бъде раздадена на Никулден и на децата от ДДЛРГ „Ал. Г. Коджакафалията”.

Рибата, използвана за приготвяне на ястието е дарена на Община Бургас от „Черноморски риболов”, Ловно – рибарското дружество и от Изпълнителната агенция по „Рибарство и аквакултури” – Бургас, която по време на вечерна акция преди седмица конфискува половин тон риба, уловена от бракониери. Хлябът, който ще бъде раздаван заедно с рибената чорба, също е дарение по повод празника на Свети Николай Чудотворец от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.