Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките
Учени от САЩ смятат, че са открили ключа към дълъг и здравословен живот и той е рибеното масло. Проучването, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.
В опитите са участвали 608 пациенти със сърдечни заболявания, които вече са съветвани да увеличат консумацията на риба, за да предотвратят повторен сърдечен удар. Високите нива на омега-3 забавят увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, които предпазват от възпаление и процеси на стареене. По-дългите теломери са признак, че човекът е биологично по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.
Тестовете с мишки показват, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго. Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардини, пъстърва, както и в семената от соя и тиква, в орехите и др.