1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Родителите във Великобритания са притеснени за храненето на своите деца

Родителите във Великобритания са притеснени за храненето на своите деца

Почти едно на всеки четири деца започва училище вече с наднормено тегло или със затлъстяване

Правителството на Обединеното кралство трябва да действа сега, за да подобри детското хранене и да започне борба с повишеното затлъстяване на деца от предучилищна възраст, според проучване мнението на 1 000 родители, проведено от Mumsnet за кампанията „По-добра храна в преучилищна възраст сега”. Кампанията, управлявана от  Асоциация за почвите и финансирана от Органикс,  публикува доклад, в който се призовава за въвеждане на задължителни стандарти за осигуряване на високо качество на храните, сервирани във всички детски градини. В Англия и Уелс над 600 000 деца посещават детски ясли и градини до десет часа на ден. В много случаи, детските градини отговарят за по-голямата част от всекидневната храна на децата през работната седмица. Почти едно на всеки четири деца започва училище вече с наднормено тегло или със затлъстяване. Въпреки това, няма ясни стандарти за храната, предлагана в детските заведения.

Според проучване на „По-добра храна в преучилищна възраст сега”, проведено през февруари 2010 г., девет от всеки десет родители искат да видят правно-обвързващи правила за хранителните стандарти в детски градини. Осем от всеки десет родители заявяват, че храни като чипс, бонбони и шоколад, които са забранени или ограничени от началните и средните училища, следва да бъдат забранени и в детските градини. Почти всички родители искат забрана на добавки, които са били свързани с поведенчески проблеми или други здравни проблеми. Почти всички от анкетираните искат да видят задължително обучение по хранене и готварство на персонала, който приготвя и сервира храната в детските градини. Девет от всеки десет родители искат държавата да отдели средства, за да подпомогне детските заведения в подобряване на храната. Повече от две трети от родителите заявяват, че едно държавно ведомство трябва да отговаря за контрола на качеството на храните.

Изследването показва, че само една трета от родителите са доволни от храната в детските градини на техните деца . Около един на всеки шест се оплаква, че стандартът на храната, давана на детето им в тяхната детска градина, е нисък, като на децата се дава нездравословна храна, използват се прекалено много полуфабрикати и недостатъчно плодове и зеленчуци. Заедно с депутата Джоун Уоли, кампанията „По-добра храна в преучилищна възраст сега” внесе в парламента искане за задължителни стандарти на качеството на храната, предлагана на децата в предучилищните заведения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.