1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С подмяна в Закона за фуражите отпадна задължителното вписване на ГМО в етикетите

С подмяна в Закона за фуражите отпадна задължителното вписване на ГМО в етикетите

За това алармират от екологично сдружение "За Земята"

С подмяна на едно "и" с "или" в един от текстовете за промяна на Закона за фуражите между първо и второ четене, в петък депутатите гласуваха окончателно, че не е задължително вписване в етикетите, което да информира изрично за генно модифицирани фуражи.

За това алармират от екологично сдружение "За Земята", които ще внесат официално писмо до президента Росен Плевенлиев с искане за налагане на вето върху така приетия закон и връщането му в пленарна зала за прегласуване. "Това е единственият реален шанс да се поправи подмяната," коментира пред "Дневник" Ивайло Попов от сдружението.

"Леката корекция" е предложена от депутата от ГЕРБ Христина Янчева в Комисията по земеделието и горите на заседанието й на 7 ноември. Без коментари и дискусии, предложението е било прието. Подмяната може да се види в стенограмата от заседанието на Комисията по земеделието и горите на 7 ноември.

С нея отпада задължението да има информацията за ГМО "и в придружаващите документи, и на етикета", както беше първоначално заложено на първо четене. В момента законът предвижда санкции при липса на етикетиране на ГМО фуражи, но не го изисква като задължение.

В сегашният си вид законът не отговаря и на законодателство на Европейския съюз (Регламент ЕО 1829/2003 и ЕО 1830/2003).

"Считаме че с тази промяна в последния момент беше отнета възможността на народните представители да преценят важността й. Бяха заблудени и българските граждани, защото в дните между двете четения се застъпваше тезата, че промените целят засилване на контрола за етикетирането при наличие на ГМО. Не трябва да забравяме, че с фуражите се хранят животни, с които в последствие се хранят и хората," е позицията на "За земята".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.