Куриозът се дължи на германския закон за храните
Германска компания за сладкарски продукти иска да пусне на пазара шоколад, направен от 100 % какао. Заради липсата на захар в рецептата този продукт не може да се нарича "шоколад".
Куриозът се дължи на германския закон за храните, в който изрично се казва, че шоколадът представлява продукт, съставен от какао и различни видове захар или заместители за диабетици. А когато към какаото няма добавена захар, продуктът не може да се продава като "шоколад".
В разглеждания случай става дума за 100 % какао, подсладено със сироп, извлечен от обвивката на какаовите зърна. Този сироп е признат като храна от Европейския съюз, но не съдържа достатъчно естествена захар, за да мине през игленото ухо на германския закон.
"Това е пълен абсурд", твърдят от фирмата, която е кръстила своя продукт "Какао и нищо друго". "Щом един колбас, направен от грах, може да се казва вурст, шоколадът не се нуждае от захар, за да се казва така. Събудете се, това е новата реалност!" се казва в изявление на сайта на компанията. Тя настоява за промени в законодателството, които да отразяват подобни иновации.