1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Шоколад без захар не може да се нарича "шоколад"

Шоколад без захар не може да се нарича "шоколад"

Куриозът се дължи на германския закон за храните

Германска компания за сладкарски продукти иска да пусне на пазара шоколад, направен от 100 % какао. Заради липсата на захар в рецептата този продукт не може да се нарича "шоколад".
 
Куриозът се дължи на германския закон за храните, в който изрично се казва, че шоколадът представлява продукт, съставен от какао и различни видове захар или заместители за диабетици. А когато към какаото няма добавена захар, продуктът не може да се продава като "шоколад".
 
В разглеждания случай става дума за 100 % какао, подсладено със сироп, извлечен от обвивката на какаовите зърна. Този сироп е признат като храна от Европейския съюз, но не съдържа достатъчно естествена захар, за да мине през игленото ухо на германския закон. 
 
"Това е пълен абсурд", твърдят от фирмата, която е кръстила своя продукт "Какао и нищо друго". "Щом един колбас, направен от грах, може да се казва вурст, шоколадът не се нуждае от захар, за да се казва така. Събудете се, това е новата реалност!" се казва в изявление на сайта на компанията. Тя настоява за промени в законодателството, които да отразяват подобни иновации.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.