1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще има ли колебания в цените и недостиг на стоки за празниците?

Ще има ли колебания в цените и недостиг на стоки за празниците?

Владимир Иванов, председател на ДКСБТ

Информация на ДКСБ

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища направи кратък анализ на пазарната конюнктура и изтъкна, че хранителни стоки има, но годината беше турбулентна по отношение на климата повече отколкото заради коронакризата. 
Владимир Иванов:
„Пазарът е спокоен в момента има абсолютно всичко. През годината въпреки големите напливи на пазаруване в началото на годината и свиващото се търсене сега в края, не наблюдавахме някакви драстични промени на пазара. Единия път системата издържа по един много добър начин, дори неочаквано добре. В момента системата е в абсолютно балансирано състояние. Има натиск от страна на предлагането при доста стоки. Посоката и натискът върху цените е надолу."
Аланизаторът отчете, че в преработвателния бранш заплатите са се повишили, а също и разходите, но повече тези от логистичен характер. Това би довело до леко повишаване в цените, прогнозира той.
Владимир Иванов:
„Има проблем със захарта в световен мащаб и се наблюдава нарастване на цената, но е с много малък темп. На вътрешния пазар буквално това не се отрази. Свидетели сме на почти постоянна цена вече 10 месеца с равнища между 1.30 и 1.35. Даже имаме проявления на дребно доста по-ниски от тия равнища.“ 
Пазарът е доста конкурентен и това е предпоставка за стабилни цени, обобщи експертът.
„Това, което е интересно за агросектора, е, че пак наблюдаваме поредното свръхпроизводство на картофи. Поредното вайкане на български производители. Единственото решение на проблема е да тръгнат към обединяване и общо търговско представителство.“ 
Владимир Иванов отново напомни за това колко е важно обединението на земеделските производители и пожела през следващата година да бъде създадено по-крупно обединение на картофопроизводители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.