1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще избираме Сомелиер №1 на България

Ще избираме Сомелиер №1 на България

Снимка:

За осми пореден път Българската асоциация на сомелиерите ще проведе конкурса

Национален конкурс за най-изявените сомелиери от страната ще проведе за осми пореден път Българската асоциация на сомелиерите (БАС), обяви нейният председател Мария Йорданова.

По думите й „целта на състезанието е да се популяризира сомелиерството и чрез него да се утвърди изкуството „дегустация на вино“. Тези състезания позволяват както обмен и знания между сомелиерите, така и пропагандиране на познанията за изисканите и качествени вина. Досега записалите се участници са 12, в очакване на още кандидати. Генерален спонсор на конкурса е Винпром Пещера, който предоставя и наградния фонд, обяви Райна Николова, бранд мениджър на компанията.

На въпрос на AGRO.BG за имиджа на професията сомелиер у нас Мария Йорданова обясни, че едва от 2011 г. тя е с код в регистъра на професиите на Министерство на труда и социалната политика. Същевременно има глад за кадри, които професионално да работят в интерес на потребителите.

„Предстои ни работа с Министерството на образованието и науката, защото професията има нужда от конкретна програма и обучение, където да се подготвят кадри за туристическия бизнес. Сега дисциплината влиза само в някои университети и училища по туризъм, но професията не се учи за два дни и в нея трябва да се инвестира“, добави Йорданова.

"Между 2004-а и 2009 г. имаше интерес към професията и ресторантьорите обучаваха свои кадри. Дори самите сервитьори искаха да се учат, защото бяха убедени, че така ще се издигнат професионално. По време на кризата бюджетите се свиха, а много от добрите сомелиери отидоха в чужбина“, обясни Йорданова.

Професията сомелиер има авторитет, но за имиджа ѝ трябва да се работи. „Обучението трябва да е пет години, а не да се взема сертификат за два дни“, беше категорична председателката на БАС. В Асоциацията са заимствали програми от италианската и френската асоциация и са готови да участват в изготвянето на дисциплината, за която са необходими знания и опит.

„У нас тенденцията е да се правят по-малки количества, но в по-високия клас вина и тук е ролята на сомелиера да предложи най-подходящото за потребителя. Едно вино не е само ферментирал гроздов сок, но и изкуството на технолога. Само елитни и претенциозни ресторанти си позволяват да имат сомелиер, който да определя листата от вина, да си комуникира с готвача, за да са подходящи те за менюто и да ги съхранява при добри условия“, изброи изискванията за професионалиста сомелиер председателката на БАС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.