1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Системата Нутрискор помага за здравословно хранене

Системата Нутрискор помага за здравословно хранене

При продукти, обозначени с Нутрискор, място за подвеждащи твърдения няма

Системата Нутрискор, с която се обозначава съдържанието на захар, сол и мазнини в опакованите храни, помага за по-здравословно хранене. Това показва изследване на учени от университета в германския град Гьотинген.
 
Във Федералната република системата се прилага доброволно от редица големи компании в хранително-вкусовата промишленост. Отпечатвайки съответното обозначение върху опаковката, те дават информация по-точна на потребителите, които иначе често са подвеждани от рекламни изрази като "без добавена захар", или "с намалено съдържание на захар". За повечето хора подобни послания внушават, че продуктът е по-здравословен, отколкото всъщност е. 
zahar
 
При продукти, обозначени с Нутрискор, място за подвеждащи твърдения няма. Системата оценява съдържанието на захар, сол, мазнини и други вещества и изчислява една средна стойност, която се показва чрез пет-степенна буквено-цветова скала – от А и тъмнозелено за най-здравословно, през жълто С до тъмночервено Е, което означава прекалено много сол или захар, например.
 
За целта на своето изследване учените от Гьотинген показват онлайн на участниците в експеримента три различни опаковки на храни, взети от търговската мрежа – капучино на прах, шоколадово мюсли и напитка от овес. Върху опаковките има или етикет на Нутрискор, или търговско послание за съдържанието на захар. Резултатите показват, че продуктите, на които е изписано, че съдържат малко захар, се оценяват като по-здравословни, отколкото са. При обозначение с Нутрискор потребителската оценка е по-близо до истината.
Анализирайки тези резултати, учените стигат до извода, че заблуждаващите послания върху опаковките относно съдържанието на захар трябва да бъдат ограничени. А ако фирмата-производител иска да го посочи, това да става чрез Нутрискор. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.