1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната остава без промяна

Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната остава без промяна

Продуктът се търгува на цени от 1,83 лв./литър в Хасково до 2,25 лв./литър в Добрич

По данни на ДКСБТ през периодa 14 – 21 юни 2017 г. средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната се задържа на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леки разнопосочни изменения.  

На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,83 лв./литър (Хасково) до 2,25 лв./литър (Добрич). В десет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират седмични ценови изменения в границите от –3,4% (Сливен) до +2,3% (Добрич), които се компенсират и средната цена на едро за страната се запазва на ниво от 2,08 лв./литър.Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 2,32 лв./литър (Пловдив, Силистра и Търговище) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В тринадесет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,8% - 8,7%, (най-чувствително в Пловдив), докато в София и Шумен продуктът поскъпва съответно с 1,9% и 2,1%. В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети се понижава с 0,4% на седмична база, до 2,48 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) рафинираното олио се предлага на цени от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,85 лв./литър (Габрово). В София се регистрира седмично поскъпване на продукта в по-малките магазини с 3,3%, което води до повишение  на средната стойност за страната с 0,4%, до 2,57 лв./литър.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,09 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,35 лв./литър в Търговище. Изключение правят четири области, където цените на продукта в ДТО са с до 0,21 лв./литър (Благоевград) по-ниски от тези в ГТВ.   

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,49 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се отчита за големите супермаркети в Благоевград – 0,76 лв./литър, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,83 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.