Производители масово продължават да бойкотират и традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност.
Производители масово продължават да бойкотират и традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност.
Сиренето се оказа най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика.
Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки (с цена под 14 лева), селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени. За анализ на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и положителна за такива се оказа един от тях. За наша изненада 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в магазин на Била под името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.
Всички открити в нашето изследване продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството. Същото важи и за предлаганата в Била „Даная“ която е сглобена от немлечнни мазнини имитиращ продукт.
Интересно е сравнението с проучването от 2020г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти.
Някои изводи и препоръки за потребителите
- При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.
- Все още на пазара се установява измамата с добавяне на немлечни мазнини. Нищо старо не е забравено.
- Очевидно е, че новото законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контрола от страна на агенцията по храните е неефективен, както впрочем винаги досега. Належаща е нуждата от реформа в институцията.
- За пореден път напомняме, че консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „сирена“ повишава заплахата от развитие на някои заболявания при хората.
- При закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм за 09.2022г., рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск.
- За съжаление високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини.
Новото законодателство
В следствие на проучването от 2020 беше проведена кампания за разясняване на вредите от консумиране на оводнено „сирене“. Беше организирана дискусия и в Народното събрание. Министерство на Земеделието и Храните промени законодателството и обнародва нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти (Обн. ДВ. бр.64 от 3 Август 2021г.). Наредбата е в сила от 4 ноември 2021, а през май 2022 изтече и гратисния период даден на производителите за привеждане към новите изисквания. За съжаление в наредбата, въпреки нашето желание за забрана на оводнените сирена, беше предприет по-смекчен подход. Съществените промени в изискванията са следните:
- Оводнените сирена все още могат да се предлагат на пазара, но когато водното съдържания надхвърля 60% на етикета се изписва "саламурено сирене с повишено водно съдържание";
- Забранява се използването на влагозадържащи агенти в сиренето;
- Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход с изключение на желатин при специфични цели;
- На етикетите, на лицевата страна, задължително се посочва процентът на сухото вещество, съответно водното съдържание;
- Продуктите с повишено водно съдържание се предлагат в магазините задължително в оригинална опаковка на производителя, която не може да бъде отстранена от търговеца.
За проучването: