1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени съветват да избягваме хранител­ните добавки, маркирани с буквичката Е

Учени съветват да избягваме хранител­ните добавки, маркирани с буквичката Е

Старайте се да хвърлите поне един бърз поглед на съдържанието, когато пазарувате

Mалко са хората, които старателно изчитат етикетите докато пазаруват. Но дори и тези, които го правят, рядко имат представа какво се крие под лаконичните кодове от типа на оцветител Е-126 или аром­атизатор Е-613.

Според последните научни изследвания тъкмо на тези хранител­ни добавки, маркирани с буквичката Е, вероятно се дължи истинският бум на заболявания като рак, астма, свръхтегло и епидемиологичното ниво на диабет сред възрастните през последните десетилетия.

Още преди четири годин, две от най-големите бри­тански търговски вериги, обявиха, че ще извадят от асортимента си всички продукти, съдържащи съмнителни изкуствени оцветители. Същата мярка трябваше да се приложи и към храните, подсладени с аспартам.

Решението бе взето заради изследване на Саутхемптънския университет за въздействието на тези вещества върху деца между три и девет години. Според резултатите шест от изследваните оцветители причиняват странични ефекти - главоболие, астматични пристъпи, кожни възпаления и хипе­рактивност.

Какво да избягваме

Макар почти всички съществуващи добавки да са одобрени за употреба в ЕС, учените съветват по възможност да се избягват някои от тях заради доказаните им странични действия.

Е102 (Татразин)

Оцветител, който се използва в слад­киши, безалкохолни напитки, рибни консерви, зърнени закуски (мюсли). Смята се, че може да предизвика различни алергични реакции, главо­болие, астматични пристъпи.

Е104 (Куинолин)

Широко разпространен в козметиката. Използва се в сапуни, червила, шам­поани, паста за зъби. Причинява кожни възпаления.

Е110 (Сънсет жълто)
Оцветител, използван в плодовите сокове, супите на прах и зърнените храни. Може да предизвика висока температура, хронична хрема, както и кожни екземи.

Е122 (Кармоазин)

Оцветител, извличан от каменовъг­лен катран. Използва се в сладкарска­та индустрия, най-вече в бонбоните за смучене. Влияе зле на астматици и при някои алергии.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.