1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени създават изкуствено месо

Учени създават изкуствено месо

В изследването са използвани клетки от живи свине, които се принуждават да се размножават и растат в изкуствени условия

Важно събитие стана факт в научните среди - извърши се пробив във важните изследвания, насочени към реализиране на дългогодишната мечта на много фантасти - произвеждане на месо по изкуствен път, пише agrosaveti.com. Учени от Холандия съобщиха, че е възможно да се получи „сурово” месо по изкуствен начин. Истина е, че все още месото не е изпробвано на вкус, но на външен вид изглежда като истинско. Те са използвали клетки от живи свине и ги принуждават да се размножават и растат в изкуствени условия. Дори предполагат, че след пет години ще бъде възможно да се получи месо за колбаси и кренвирши в лабораториите. Клетките са взети от мускулната тъкан на живи свине и се поставят в хранителна среда „бульон” със съдържание на други животински продукти. Клетките се размножават и в крайна сметка формират мускулна тъкан.

Изследователската дейност се финансира от правителството на Холандия. Ръководителят на изследователската група от университета в Айндховен Марк Пост казва, че може да се вземе месо от едно животно и да се създаде обем месо, за което преди са били необходими милиони животни. Учените са в състояние да създадат „сурово” месо, но те ще работят за подобряване на неговата структура (текстура). Това, което са произвели сега, е като „еднократна мускулна тъкан”, казват те.

Изследователите считат, че все още трябва да се научат как да подобрят качеството на месото, направлявайки хода на растеж, като се гарантира правилното разтягане на клетките и така нататък. Те са уверени, че ще успеят. Продуктът трябва да бъде екологично чист и да гарантира намаляване на „страданието на животните”. Ако всичко това изглежда истинско и има вкус на месо, тогава хората ще закупят този продукт, смятат учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.