1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В ЕС по 127 кг храни на човек отиват на боклука

В ЕС по 127 кг храни на човек отиват на боклука

Най-малко се изхвърля от търговците на дребно

През 2020 година, първата повлияна от коронавируса, на всеки жител на Европейския съюз са се падали по 127 килограма хранителни продукти, изхвърлени на боклука. 
 
Повече от половината от тези отпадъци – 55% или 70 килограма – се падат на глава от населението, показват данните на Евростат. Останалите 45 на сто от изхвърлените продукти се разпределят между различните участници по веригата на доставки. От Евростат отчитат, че намаляването на хранителните отпадъци остава голяма предизвикателство, не само в европейски, но и в световен мащаб.
 
Данните показват, че боклуците, които домакинствата изпращат на бунището, са почти двойно повече от отпадъците, получени в секторите на първоначалното производство и преработката. Там се получават по 14, респ. 23 килограма на човек, а на ресторантите и другите заведения се падат по 12 килограма на глава от населението или 9 %. Най-малко се изхвърля от търговците на дребно, както и от фирмите за доставка на храна по домовете – 9 килограма на глава от населението. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.