1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Венцислава Тасева: Необходими са 3 години, за да се приеме новото законодателство в областта на храните

Венцислава Тасева: Необходими са 3 години, за да се приеме новото законодателство в областта на храните

Снимка:

Все повече хора се вглеждат в етикетите и четат внимателно

Все повече хора се вглеждат в етикетите и четат внимателно. Това заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев в предаването "Преди всички" на БНР. Той обясни, че вече на българския пазар има много производители, които изписват всички изисквания, които са залегнали в новия регламент за храните с цел да спечелят доверието на потребителя.

Заместник-директорът на БАБХ Венцислава Тасева обясни, че са необходими 3 години, за да се приеме новото законодателство в областта на храните. Неговата основна цел е да се задоволят информационните нужди на потребителите. Новото в регламента е задължителното обявяване на хранителната стойност на етикета. Това означава да се обявяват в една табличка съдържанието на мазнини, въглехидрати, протеини, които се съдържат в 100 грама продукт, за да може всеки потребител да прецени дали тази храна е подходяща за него, обясни тя.

До 2014 година производителите ще трябва да готови с тези етикети. Преходният период не напразно е толкова дълъг. Дадени са 3 години, в които всички производители на храни трябва да асимилират новото законодателство. Регламентът в много обширен, той е 140 страници, каза Тасева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.