1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Война. А продоволственият суверенитет?

Война. А продоволственият суверенитет?

Какво се случва?

Склонни ли сте за известно време да плащате по-високи цени на газ, горива и др. в резултат на наложените санкции срещу Русия? С „да“ отговарят 46,5 % от анкетираните, с „не“ – 35,6 %. Проучването на „Алфа Рисърч“ беше оповестено в предаването „Референдум“ на БНТ. Интересна е една съпоставка – 63% одобряват тежките санкции, обаче цената за това са готови да платят само 46,5% от тях – онези вероятно с по-стабилни доходи. Истината обаче е: независимо дали си съгласен или не, неизбежните икономически удари върху семейния бюджет ще понесат всички. Да не се забравя и това, че недоимъкът ще се усети още по-осезаемо в дългосрочен план. Дори войната да спре.

Забелязвате ли, че ЕС замени понятието „продоволствена сигурност с понятието „продоволствен суверенитет на Европа“ и още по-тревожно – „национален суверенитет“. Как да се разчете това? Естествено, първо трябва да се направи анализ на големия, единен европейски пазар. По сектори. Да вземем хранителния, един от важните за физическото ни оцеляване. По темата вече се проведе среща на земеделските министри на Общността. Стигаме до българския суверенитет. В последните години нашите фермери често споделят тревогата си от застрашената продоволствена сигурност на страната ни. Вследствие на сбъркани политики. Които обричат българския пазар на зависимост от внос, особено на плодове и зеленчуци. Хаотичен пазар, глобална инфлация, сериозно, макар и плавно нарастване на цените – истината беше изречена едно към едно от Майкъл Сканал – оглавяващ Генералната дирекция „Агри“ в ЕК. В прав текст той предупреди за „болезнените“ последствия за европейския фермер и хранителната верига. Но, цитирам: „Ние трябва да изтърпим тази болка.“ Нямаме избор. Дори исканият неутралитет към агресията в Украйна да се случи. Нещо невъзможно. Защото за западната цивилизация това означава поощряване на агресията, загърбване на неговите хуманни ценности. И в крайна сметка – наистина става дума за цивилизационен сблъсък. Мислят ли привържениците за кадифения, колеблив подход към действията на Путин? Бомбардировките запалиха, слава Богу, само учебния корпус на украинска ядрена централа. Дали украинската и руската пшеница няма да бъдат радиоактивно заразени? А това безспорно са житниците на Европа. Или ще ядем всякакви „радиоактивни“ храни и ще пием йод?

Впрочем, паниката вече е налице. Въпреки че заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие се смятаха за покер на военната сцена? Появиха се даже предупреждения населението да не прибягва до превантивно приемане на йод. Чернобилският синдром е задействан. В разрез с тревогите на европейско ниво дойде съобщение от политическия кабинет на земеделското ни министерство. Запаси с пшеница имаме за две години напред. т.е. хляб, макар и скъп, ще има. А другите продукти? А националният суверенитет? Защото всички страни в голямото европейско семейство ще нахранят първо своето население.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.