1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки втори французин е с наднормено тегло

Всеки втори французин е с наднормено тегло

Проблемът се състои в това, че потребителите приемат все по-голямо количество индустриално произведени продукти и полуфабрикати

47,3% от французите, или почти всеки втори гражданин на страната, е с наднормено тегло, а 17 на сто страдат от опасно за здравето затлъстяване. Това показват резултатите от наскоро проведена анкета.
 
Френската кухня е една от най-прочутите в света и е повод за гордост в страната. Въпреки това анкетата на Националния институт за медицински изследвания и университетската болница в Монпелие показва, че гражданите се хранят все по-нездравословно. Като особено тревожен експертите оценяват факта, че от наднормено тегло и затлъстяване страдат все по-голям брой млади хора на възраст между 18 и 34 години.
Учените са на мнение, че развитието се дължи по-скоро на храната, която консумират хората, а не толкова на липсата на движение. Проблемът се състои в това, че потребителите приемат все по-голямо количество индустриално произведени продукти и полуфабрикати, които съдържат повече калории, отколкото приготвена у дома храна.
 
Зад консумацията на готови храни и бързи закуски стои въпросът за платежоспособността на хората и забързаното ежедневие, коментират лекарите. Затова държавата трябва да помогне на своите граждани да взимат по-здравословни решения за храненето, настояват авторите на анкетата. Според тях потребителите не купуват готовите ястия, защото ги харесват, а защото са по-евтини. Това си проличава и като се разгледа кои социални групи са най-засегнати от наднормено тегло. Ръководните кадри и служителите с високи заплати са много по-малко, отколкото работниците и хората с малки доходи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.