1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Явор Гечев: Храните по БДС трябва да са направени от суровини, произведени у нас

Явор Гечев: Храните по БДС трябва да са направени от суровини, произведени у нас

Снимка:

Българското производство на мляко и месо се нуждае от мотивиране

Българските храни, които са произведени по БДС трябва да са направени от суровини, произведени у нас. Това предложи днес сутринта в студиото на Нова телевизия зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той се мотивира с нуждата от стимулиране на българското производство на мляко и месо.

Тази седмица новият заместник-министър влезе с недиректен, но ожесточен спор с браншовете на млеко- и месопреработвателите. Гечев заяви в предаването “Лице в лице”, че типичното българско мляко, в което преобладава бактерията-чудо Лактобацилус булгарикус, вече не се произвежда.

Зам.-министърът изрази съмнения и в стандарта за колбаси “Стара планина”. На следващия ден – в сряда, представители на двата бранша се възмутиха от изявленията на Явор Гечев и го обявиха за свой враг – отново в “Лице в лице”.

От тв студиото днес Гечев каза още, че вчера е споделил идеята си за влагане на български суровини в производството на храни с КНСБ, откъдето са изразили готовността си да помагат за реализирането ѝ.

“Сегашният стандарт за кисело мляко е перфектен спрямо хигиенните норми, той дори е много по-добър от стария. Съмнението ми е относно използването на бактериите в млякото”, посочи зам. министърът.

Според Гечев стандартът “Стара планина” трябва да остане, но при него да е ясно, че не всички съставки са български. Държавата трябва наистина да гарантира, че тези стандарти се спазват, каза Явор Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.