1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Йордан Войнов: Проблемът с хранителните добавки е много сериозен

Йордан Войнов: Проблемът с хранителните добавки е много сериозен

Вносителите избягват регистрацията и акцизите на продукти, които често са лекарствени

Проблемът с хранителните добавки е много сериозен и непрекъснато се натъкваме на него, коментира изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, цитиран от БТА.

Като ги "минават" за хранителни добавки, вносителите избягват регистрацията и акцизите на продукти, които често са лекарствени, както и времето за изпитването им върху животни и хора доброволци, обяснява експертът. Те тръгвали по съкратената процедура - регистрация на даден продукт като хранителна добавка и директното му пускане в търговската верига. По този начин и дистрибуторите генерирали огромни печалби.

На въпрос по какъв начин се осъществява контрол и има ли БАБХ надеждна лаборатория за това Войновов отговори, че агенцията проверява както производителите, така и дистрибуторите и търговските складове.

Според него няма нищо лошо в това лабораторният анализ да става в чужди лаборатории в ЕС, какъвто е случаят с фалшивите ампули с витамин С, засечени на пазара ни и изследвани в Хамбург. Имаме надеждна комуникация и логистика и изследванията не са проблем, категоричен е д-р Войнов.

Според него у нас няма никакъв проблем по отношение контрола на търговията с добавки от производител и от търговец. Има сериозен проблем обаче с търговията им онлайн. Всеки, който си купува подобна хранителна добавка по интернет, не може след това да я разпространява, а да я ползва само за лична употреба, като си носи отговорност, предупреди експертът.

Според него хаосът и натрупването на проблеми се създава от факта, че 20 години контрол над хранителните добавки у нас напълно е липсвал - работело се едва през последните две години.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.