1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За и против данък захар във Великобритания

За и против данък захар във Великобритания

Експертите смятат, че има и други начини, които могат ефективно да намалят употребата на вредни храни

Данък захар намалява покупките на вредни храни и ограничава затлъстяването във Великобритания. Това сочат данните от доклад за общественото здраве на Острова.

Според експерти, че данъкът води до намаляване на покупките на вредни храни. В Мексико например, налогът върху напитки, които съдържат захар, е довел до спад в продажбите с 6%. Целта е хората да ограничат покупките на подобни храни и да се насочат към по-здравословно хранене. Експертите обаче добавят, че има и други начини, които могат ефективно да намалят употребата на вредни храни - ограничаване на рекламата за деца и намаляване на ценовите промоции. Генералният директор на Федерацията за храни и напитки в Обединеното кралство посочва напредъка, постигнат от индустрията на доброволен принцип. Намаляване на съдържанието на захар, промяна в размера на опаковките и предоставяне на точна информация за хранителните стойности.

Много експерти се изказват в подкрепа на данъка. Известният готвач Джейми Оливър завява, че 150 ресторанта го прилагат на доброволен принцип. Правителството все още не се ангажира с прилагането на такъв данък, за да се избегне повишаването на разходите за живот и за насърчаване на производителността и икономическия растеж. Според анализатори причините за затлъстяването са комплексни - начин  на живот, екологични и генетични фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.