1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Засилено търсене на повече български пресни продукти

Засилено търсене на повече български пресни продукти

Фондация ИнтелиАгро огранизира форум за пътя на фермерите към търговските вериги

Засилено търсене на повече български пресни продукти, вместо преработени, отчитат анализаторите от Фондация „ИнтелиАгро“. Секторът не успява да развива потенциала си, а потребителите все повече търсят родни плодове и зеленчуци. През последните години българската продукция се появи в търговските вериги, но все още е твърде малко.

В тази връзка Фондацията огранизира форум за пътя на фермерите към търговските вериги. На него ще се обсъдят възможностите за сътрудничество и какви са изискванията за бизнес. Амбицията на организаторите е да се представи строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация.

България има предпоставки да се превърне в доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за европейския пазар. Предизвикателствата пред сектора също не са малко. Те са свързани основно с липсата на работна ръка. С нарастване на инвестициите, натиска за решаването на проблема ще се увеличава. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите.

Анализаторите посочиха, че площите със сини сливи са се увеличили с 29% през последните 5 години. За същия период, насажденията с череши са скочили с 23 на сто. Това отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши и кайсии. При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.