1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Затлъстяването е по-опасно от цигарите

Затлъстяването е по-опасно от цигарите

С напредването на възрастта затлъстяването води по-често до смърт

Неправилното хранене и затлъстяването са по-опасни за здравето на човека от тютюнопушенето. До този извод стигат британски учени, изследвали причините за смъртта на жителите на Англия и Шотландия в периода между 2013 и 2017 година.
 
Проучването показва, че за тези пет години броят на смъртните случаи вследствие пушенето е намалял с 4 % до 19 на сто. В същото време броят на починалите заради наднормено тегло се е увеличил с 5 процента до 23 на сто.
 
С напредването на възрастта затлъстяването води по-често до смърт, установяват учените, докато пушенето може да има фатални последствия и при млади хора. Затова специалистите призовават правителството да предприеме мерки, с които да поощри населението на Великобритания да се храни по-здравословно, като фокусът на тези усилия да бъде насочен най-вече към хората на средна и по-напреднала възраст.
 
Още през миналата година правителството на Борис Джонсън съобщи темата за свой приоритет и обяви, че ще настоява за по-ясно обозначение на нездравословните храни. Според последни данни близо две трети от жителите на Обединеното кралство са с наднормено тегло.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.