1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1 лев закупена дървесина се връща като 7-8 лева в икономиката

1 лев закупена дървесина се връща като 7-8 лева в икономиката

Предимство при закупуването на дървесина ще имат преработвателите

„Предимство при закупуването на дървесина ще имат преработвателите, съгласно промени в Наредбата  за възлагане на дейности в горските територии, която ще бъде публикувана в началото на месец декември “. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов по време на участието си в четвъртото издание на Годишната конференция на браншовете дървообработване и мебелна промишленост в к.к. Боровец.

По думите му през последните 2 години е направено много за публичността на процесите в горския сектор. „Всеки един гражданин може да  наблюдава как едно дърво пътува от гората, минава през преработвател и после се превръща в мебел“, отбеляза заместник- министърът. Той бе категоричен, че това са действия за  изсветляване на бизнеса. Георги Костов посочи, че  политиката на Министерство на земеделието и храните  се води в посока  на повишаване прозрачността на всички процеси  при  опазването на горите и дърводобива.

Доц. Костов поясни, че изчисленията  показват, че 1 лев закупена дървесина се връща като 7-8 лева в икономиката. Той уточни, че  има ръст в икономическия отрасъл, какъвто не е имало от дълъг период от време. „Независимо, че правителството е в оставка, то си отива със самочувствието, че е направило много за намаляване на административната тежест и намаляване тежестта върху бизнеса изобщо“, подчерта зам.-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.