1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 10 000 лева глоба за фалшиви етикети

10 000 лева глоба за фалшиви етикети

Млечен борд ще следи за качеството на продуктите

 

10 000 лева глоба ще отнасят търговците, които заблуждават клиентите си, като лепят фалшиви етикети за биологично чисти продукти. Това решиха депутатите, след като гласуваха окончателно Закона за животновъдството. Животинските продукти и храните, произведени от тях по биологичен начин, ще се означават чрез поставяне на текстове, търговски марки, картини или знаци върху опаковката, документ, етикет, бандерол или увивна лента, решиха депутатите.

Според определението, дадено в закона, биологичното производство е специален начин на земеделие, опазващ околната среда, като се намаляват и забраняват за използване вредните вещества и процедури.

Да се създаде Национален млечен борд, който ще бъде организация на производителите, преработвателите и търговците на мляко и млечни продукти, решиха депутатите. В новата структура ще влизат и представители на държавата. Млечният борд ще контролира качеството и автентичността на млякото и млечните продукти. Министърът на земеделието може да предостави земя за ползване над 5 години на млекопроизводители. Това ще става по предложение на регионалните млечни бордове, предвижда законът.

От 1 януари 2005 г. министерство на земеделието ще отпусне 300 000 лв. за покриване на разходите на националния млечен борд и 500 000 лева за регионалните структури.

В подобни продуктови бордове могат да се обединяват и други животновъдни организации, пише още в закона./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.