1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 100% от площите ще се следят от нова мониторингова система

100% от площите ще се следят от нова мониторингова система

Системата трябва да бъде внедрена до 2022 година

Система за наблюдение и контрол ще замени настоящият начин за извършване на проверки на място. Новата мониторингова система ще проследява наличието на земеделска дейност на 100% от декларираните площи. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков по време на Седмата Национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци. Системата за наблюдение ще използва няколкократни ежемесечни заснемания на площите от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно.

Предимствата на новия подход се изразяват в намаляване на административната тежест за земеделските стопани, като например извършване на документални справки по служебен ред, обясни Живков. Той изтъкна още, че внедряването на новата система ще позволи да бъдат елиминирани разликите между допустимите и декларираните площи, дължащи се на разлики в измерванията. Софтуерът ще осигури независимост между спазване на условията за допустимост по принцип и състоянието на земите в конкретна дата в която е извършена проверката от страна на институциите. Ще повиши ефективността на постигане на целите на фондовете и улесни комуникацията с администрацията. Във връзка с прилагането на новата ОСП за периода 2021-2027 г., системата трябва да бъде внедрена до 2022 г. за всички държави членки.

В периода на новата ОСП контролът на земеделските стопани ще се осъществява чрез изграждане на нови системи за допустимост на разходите, за проследяване на изпълнението на стратегическите планове и предотвратяване на финансовия риск за ЕС при разходването на средства от ЕФГЗ и ЕЗФРСР.

„За да няма сътресения в агроотрасъла ни предстои много работа за осигуряване на плавен преход между стария и новия програмен период - като нормативна база. Това ще защити както националния, така и общоевропейския интерес за постигане на стабилен земеделски сектор с равномерно развити селски райони.“, допълни още изпълнителният директор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.